När man promenerar här och ser sin omgivning så kan man inte annat än att må bra! Så otroligt mycket vackra färger överallt! Detta kan inte beskrivas med ord så varsågod, här kommer bilderna...
 
Överallt så är alla rabatter så välskötta och färgglada
 
 Kaktusblomma
 Jag har aldrig varit mycket för blommor och gaturabatter men här har de gått den lilla extra biten så att även folk som mig tittar.
 
 
 
Här i skulle jag INTE vilja trilla säger Kevin varje gång vi går förbi.
 
 Färgerna tar aldrig slut
 Varje område har sina trädgårdsgubbar som går hela dagarna och plockar skräp, vattnar växterna och går och pillar. Och visst ger det resultat?!
 
 
 
 
 
 
Här finns inte så mycket gräs utan det är mest i turisttäta områden man hittar det, men andra växter, plantor, buskar och andra blommor ger både grönska och alla världens färger i en härlig explosion lite här och varstans. 
UTRUSTA DIG MED EN STOR PORTION TÅLAMOD TILL ATT BÖRJA MED
 
Det första du bör införskaffa dig är en pärm av rejälare sort. Denna fyller du med tomma plastfickor och ett bra register. Inom kort kommer den vara fylld med div papper som du kommer att behöva släpa runt på. 
 
- NIE nummer  (hur man skaffar sitt NIE nummer hittar du i tidigare inlägg) är det första du behöver. Ditt NIE nummer är ungefär som vårt personnummer och det är det som används här. Man behöver sitt NIE för att kunna skaffa alla andra papper man behöver här. Det kan man skaffa redan i Sverige och allt som kan vara klart innan man anländer innebär minde pappersarbete här. NIE behöver man även för att köpa hus, bil eller annat även om man inte ska vara kvar här. 
  
-NIEkortet  är för de som skaffat NIEnummer och som har för avsikt att bo här och man slipper då att ha med sig sitt NIE papper vilket är mycket smidigare. 
 
- Empadron skaffar man på ayuntamiento.
Man tar då med sig pass, passkopior, svenskt personbevis, svenskt familjebevis, kopia på hyreskontraktet och tar ett nummer i väntrummet. När det är din tur så säger du helt enkelt att du vill ha empadron, (vilket innebär att du står som skriven i kommunen) och du kommer att få ett papper med den sedvanliga officiella stämpeln. Efter någon vecka brukar polisen dyka upp och knacka på dörren för att kolla om du bor på adressen du uppgett. 
 
- Siguridad social behöver du uppsöka för att bli inskriven i det spanska sjukförsäkringssystemet. Även här behöver du ha med dig din pärm och dina papper och kommer att få fylla i papper som du sedan får stämplade.
 
            (pappers, stämpel och bläckindustrin måste ju göra stora pengar på denna ö)
 
- Bankkonto är ett måste!
Om du ska kunna skriva på något avtal förutom ditt hyreskontrakt så behöver du ha ett bankkonto. Detta är dock inte alltid helt enkelt att skaffa. Jag var inne på flera banker innan jag lyckades öppna ett konto på BBVA. De flesta banker vill att du har arbete och vill se ett arbetskontrakt för att du ska få öppna ett konto. Du måste även redogöra väldigt noga vart dina pengar kommer att komma ifrån. För mig som inte kunde visa upp något kontrakt utan som varit "hemmafru" i alla år så ställde deras krav till det. Men detta gick att lösa med att jag fick betala ca 80 Euro för en livförsäkring (som jag inte behövde...) och då gick det plötsligt att öppna kontot. Och i efterhand så får jag lämna in mina lönespecar. 
 
- Residencia  söker du på samma sätt och ställe som empadron. Residencia innebär att du är permanent bosatt på canaria. Detta gäller generellt sett för alla som stannar i mer än 180 dagar. Men reglerna kan variera så det är alltid bäst att kolla med skattemyndigheten om vad som gäller i just ditt fall när du ska skriva ut dig från Sverige. 
 
-Barnens vaccinationskort behövs till skolan. Här är det lag på att man måste följa vaccinationsprogrammet så det är bra om man har allt sånt med sig. 
 
-Övriga medicinska journaler / intyg vad just du behöver i denna väg vet bara du. Men gör inte samma tabbe som oss och tro att det går att ordna i efterhand. För visst går det men det är ett rent helsike ibland. 
 
-Skolpapper  eftersom våra barn är så små så har de inte fått betyg innan vi kom hit och vi skolan här krävde därför någon form av journal och intyg från den svenska skolan om hur långt de har kommit, hur de ligger kunskapsmässigt mm.
 
Kom ihåg att alltid spara alla papper! Att ha kopior på pass, NIE nummer, det blå sjukresekortet mm är guld värt och det kommer att gå smidigare vid varje nytt möte. Själv försöker jag se till att kopiera upp 20 kopior av varje så jag har att dela ut vid nästa "pappersmöte". Till skolan måste jag säga att det nog gick åt allra flest kopior!!
 
 
 
 
 
Oavsett om du ska bo kortare eller längre tid så lönar det sig rent ekonomiskt att kolla de lokala bostadssidorna istället för att bara hålla sig till mäklare.
Mäklarna här tar oftast en månadshyra som avgift sen ska du alltid räkna med minst en månads deposition till hyresvärden. En bra (och vanlig) lösning är att hyra hotell eller en annan semesterbostad för 1-2 veckor för att sedan leta vidare när man redan är på plats. Många hus har skyltar uppe i fönstren om att de är till uthyres eller till salu. Så att bara ta en långpromenad och gå och titta bland husen i de område man vill bo kan resultera i att man hittar sitt drömhem 😍
De sidor jag rekommenderar för att hitta bästa bostäderna är föjlande:
milanuncios.es
fotocasa.es
idealista.com
tucasa.com
Sen finns det självklart ännu fler varav många säkert är bra men det vet jag inget om. 
 
 BRA ATT VETA OCH ATT TÄNKA PÅ
-Se till att du får ett kontrakt!
Jag personligen har inte alltid brytt mig om det är vitt eller svart jag hyr utan fokus har då legat på att ha tak över huvudet eller att jag kanske har hittat något jättebilligt. Men va inte lika dum som mig! Jag säger inte att det alltid blir strul, men ofta blir det de och då står man där ganska dum när man inget kontrakt har. Här där landet dessutom är uppbyggt på papper så är ditt papperskontrakt än mer viktigt!
-Något annat om kontraktet är att det inte ser ut som vi är vana vid utan det är ofta en mindre berättelse på 5-6 sidor.
-Varje sida ska underteckas i kontraktet! 
-Var noga med att spara dina kvitton på betald hyra. Ofta betalas denna kontant och du får ett handskrivet kvitto.
-Innan du skriver på kontraktet så gå noga igenom bostaden! Har den några skador? Är den möblerad så är det viktigt att möblerna inte bara står uppskrivna som inventarier utan även i vilket skick de är i. I annat fall så kan man ha oturen att få betala någon annans slitage på möblerna, vilket innebär att depositionen brinner inne. 
-Många hus och lägenheter står det "Till salu" på. Låt dig inte avskräckas utav detta ifall att du bara vill hyra. Många bostäder är tillgängliga för båda delar. Här finns även ett annat alternativ som är vanligt och det är hyrköp. Man betalar då 15% av köpesumman vid inflytt och sedan betalar man resterande som en vanlig hyra i 1-3 år och sen är man husägare.
  
 
Här kan du se några exempel på hur husskyltarna kan se ut 😊