ÄR INTE ALLS SÅ KRÅNGLIGT SOM JAG TROTT
 
Tänkte gå igenom lite om det spanska NIEnummer som man behöver ha för att kunna ex öppna ett bankkonto, köpa bostad etc.
Det ska även gå att söka sitt NIEnummer när man är i Sverige genom spanska ambassaden i stockholm men jag vet inte hur man går tillväga på det viset. Är man däremot på plats så tar man med sig sitt pass och personbevis (samt en fotokopia på både pass och personbeviset) till polisen där man får fylla i ett papper med sina personuppgifter. Sedan får du ett papper i handen som du går vidare med till banken och betalar en mindre summa (i vårt fall var det 12 euro per person), får ditt papper stämplat utav banken och detta tar du med tillbaka till polisen som då istället ger dig ditt papper med ditt NIEnummer på och självklart med en officiell stämpel på. 
Ditt NIEnummer är giltligt resten av ditt liv men pappret behöver förnyas efter 3 månader.  Alla papper har som regel en hållbarhetstid på 3 månader här. Om du däremot planerar att bo här så är det att rekommendera att du skaffar dig ett NIEkort och då slipper du förnya ditt papper var tredje månad.
Så oron inför att det skulle vara så krångligt att skaffa NIEnummer var helt i onödan. Vi hade dessutom turen att hamna vid en vänlig polis som talade hyffsad engelska och som grädde på moset så fyllde han i våra papper åt oss och det enda vi behövde göra var att skriva under.
 
 
Så ibland är paradiset faktiskt ett paradis och saker går lätt och smidigt och ger en möjligheter att njuta av det enkla i omgivningen.
 
 
 
Familjeutflykt
 
 
 
 
 
Ungarna har ju sammlat på sig en massa broschyrer över olika utflyktsmål på gran canaria och självklart vill de få göra allt och självklart skulle jag vilja låta dom göra allt så idag betar vi av listan med att avverka Angry birds parken i puerto rico. Parken är ganska stor för att vara på en så liten yta. Den ligger mellan stranden och centrumet i Puerto rico. Det är inte jättebilligt att gå in och man betalar för alla oavsett vuxen eller barn. Det är olika priser beroende på om du är turist eller om du bor här. För att ha rätt till det lägre priset behöver du kunna visa upp ditt papper på recidensia. Olika prisklasser för olika åldrar men det skiljer sig även åt vad man får göra där inne beroende på ålder. Därinne kan man hitta det mesta...
 
Studsmattor i olika format
Rutchkanor
Hoppborgar
Skateramp
Gungor
En hörna för de minsta
Bollhav
Klätterväggar
Gymnastikmattor
Cafe
Restaurang
Och mycket mer...
 
Och det bästa utav allt..! Dom har luftfuktare!!! Man sitter på bänken och varannan minut när man tror att man ska bli stekt av solen vilken sekund som helst då kommer det...runt omkring gångarna som finns därinne så går det metallbågar som släpper ifrån sig en vattendusch och man känner att man kommer att överleva till nästa dusch. Dessa finns även på andra ställen men de borde helt klart finnas överallt här!
Ungarna lekte som tokar! Det skrattades, hoppades, klättrades och lektes till fullo. Didja tyckte väl att det var lite överskattat och hade helt klart uppskattat det mer för några år sedan men efter ett litet tag så kom även hon in i grejen och flängde runt precis som de andra. För Max var det lite jobbigt med värmen. Vi var ju inte de smartaste så vi var där under siestan vilket vi fick lida för. Max älskar ju dock studsmattor och vi hade lyxen att hitta en ledig studsmatta med skugga så där tillbringades mycket tid för min och Maxens del. Även de andra kom förbi oss lite då och då för en stunds skugga. 
Det hänger segelduk uppspänt lite här och var som ger en behövlig skugga och så finns ju de underbara vattenspridarna annars hade vi nog fått vända hem igen. Det var varmt!
Vi fikade lite och ungarna åt en av dagens 17 alla obligatoriska glassar innan de lekte ytterligare någon timme. Helt slutkörda så orkade vi inte med någon avancerad resataurang utan valde helt enkelt mcdonalds.Innan hemgång så var det dags för ett besök på stranden. Man skulle kunna tro att ungarna skulle vara slutkörda vid detta laget, gudarna ska veta att vi föräldrar iallafall var det. Men nej, de lekte vidare i vattnet och plaskade i nästan en timme.
Mätta, slutlekta och nybadade satt vi sedan helt slutkörda på bussen hem. Helt underbart trötta i kroppen allihop! Jag och Tobbe hade dock stora problem med att hålla alla barnen vakna på bussen hem och resultatet blev väl inte helt perfekt... Men trots lite tjuvsömn på bussen så somnade de alla gott hemma sedan.
 
 
Helt klart väl spenderad tid, energi och pengar! Dyrt men värt det. 
 
 
 

 

EN KÄNSLA AV SPANIEN

 

Allt för ofta tycker kvinnan att det är smutsigt, att de gröna, rosa, blå och orange färgade husen inte alls passade ihop. Fattigdomen kändes stark. Men så ibland, såsom denna morgonen så slogs hon av skönheten i allt det enkla. Strofer från flickan i Havanna passerade genom bakhuvudet.

Hon hade tyckt att det sett mulet ut när hon tittat ut tidigare och klätt sig därefter. Ljusgrå harembyxor, ett lila linne och med tanke på molnigheten så hade hon tagit på sig en kofta. Hennes flip-flops som hon bar med nakna fötter gav ifrån sig ett släpande & trött läte vid varje steg hon tog. Himlen hade spruckit upp och solen brände henne nu där hon gick på den smala trottoaren som för länge sedan sett sina bästa dagar.

Just idag såg husen annorlunda ut. De liksom smälte in och bara kändes självklara denna måndagsmorgon då hon var på väg till supermarket för tårtljus till pojkens tårta där hemma. Pojken med det blondsnaggade huvudet som fortfarande låg tungt på kudden när hon gått ut genom dörren några minuter tidigare. Pojken som fyllde 6 år idag. Tankarna virvlade runt i hennes huvud. Hade det verkligen bara gått 6 år? En hel livstid verkade ha passerat under dessa år.

Hon drog handen genom håret och tog ett djupt bloss på den hemmarullade ciggen som hon höll vant mellan sina fingrar. Hon blåste ut röken, suckade och rättade till solglasögonen medan hon lyssnade vidare på sina fotsteg utefter trottoaren. Problemen kändes avlägsna och världen som om den var tom på verkliga människor. Lite här och var kunde man se någon äldre man som sopade rent framför sin butik eller en kvinna som hängde tvätt på sina tvättlinor som fanns utanför allas fönster. Att se kläder hänga så bidrog mycket till gettobilden som kvinnan vanligtvis kunde få för mycket av. Men inte idag. Idag bidrog det till lugnet. Lugnet som fyllde hennes kropp och själ och iallafall för stunden förvisade alla tankar på problem och elände. Denna promenaden gav henne styrka och fyllde henne med energi för att orka. Hon förde omedvetet och vant handen till munnen för att ta ytterligare ett bloss, den glödde och fräste till. Hon såg sig om innan hon blåste ut. Ville ju inte att någon skulle känna lukten alltför tydligt. Visserligen var det lagligt för henne att använda det hemma och även att vara påverkad av det men att röka gräset ute på gatan var dock fortfarande olagligt. Inte för att det skulle hända något. Men trots att det var osäkert om hon ens skulle få böter så ville hon njuta av lugnet och helst slippa konfrontationer. Helst skulle hon nog vilja slippa all kontakt med människor där hon går på trottoaren och suger in energi inför dagen. Denna enda kvinna på jorden... Iallafall känner hon så där hon går för sig själv.