ÄR INTE ALLS SÅ KRÅNGLIGT SOM JAG TROTT
 
Tänkte gå igenom lite om det spanska NIEnummer som man behöver ha för att kunna ex öppna ett bankkonto, köpa bostad etc.
Det ska även gå att söka sitt NIEnummer när man är i Sverige genom spanska ambassaden i stockholm men jag vet inte hur man går tillväga på det viset. Är man däremot på plats så tar man med sig sitt pass och personbevis (samt en fotokopia på både pass och personbeviset) till polisen där man får fylla i ett papper med sina personuppgifter. Sedan får du ett papper i handen som du går vidare med till banken och betalar en mindre summa (i vårt fall var det 12 euro per person), får ditt papper stämplat utav banken och detta tar du med tillbaka till polisen som då istället ger dig ditt papper med ditt NIEnummer på och självklart med en officiell stämpel på. 
Ditt NIEnummer är giltligt resten av ditt liv men pappret behöver förnyas efter 3 månader.  Alla papper har som regel en hållbarhetstid på 3 månader här. Om du däremot planerar att bo här så är det att rekommendera att du skaffar dig ett NIEkort och då slipper du förnya ditt papper var tredje månad.
Så oron inför att det skulle vara så krångligt att skaffa NIEnummer var helt i onödan. Vi hade dessutom turen att hamna vid en vänlig polis som talade hyffsad engelska och som grädde på moset så fyllde han i våra papper åt oss och det enda vi behövde göra var att skriva under.
 
 
Så ibland är paradiset faktiskt ett paradis och saker går lätt och smidigt och ger en möjligheter att njuta av det enkla i omgivningen.