EN KÄNSLA AV SPANIEN

 

Allt för ofta tycker kvinnan att det är smutsigt, att de gröna, rosa, blå och orange färgade husen inte alls passade ihop. Fattigdomen kändes stark. Men så ibland, såsom denna morgonen så slogs hon av skönheten i allt det enkla. Strofer från flickan i Havanna passerade genom bakhuvudet.

Hon hade tyckt att det sett mulet ut när hon tittat ut tidigare och klätt sig därefter. Ljusgrå harembyxor, ett lila linne och med tanke på molnigheten så hade hon tagit på sig en kofta. Hennes flip-flops som hon bar med nakna fötter gav ifrån sig ett släpande & trött läte vid varje steg hon tog. Himlen hade spruckit upp och solen brände henne nu där hon gick på den smala trottoaren som för länge sedan sett sina bästa dagar.

Just idag såg husen annorlunda ut. De liksom smälte in och bara kändes självklara denna måndagsmorgon då hon var på väg till supermarket för tårtljus till pojkens tårta där hemma. Pojken med det blondsnaggade huvudet som fortfarande låg tungt på kudden när hon gått ut genom dörren några minuter tidigare. Pojken som fyllde 6 år idag. Tankarna virvlade runt i hennes huvud. Hade det verkligen bara gått 6 år? En hel livstid verkade ha passerat under dessa år.

Hon drog handen genom håret och tog ett djupt bloss på den hemmarullade ciggen som hon höll vant mellan sina fingrar. Hon blåste ut röken, suckade och rättade till solglasögonen medan hon lyssnade vidare på sina fotsteg utefter trottoaren. Problemen kändes avlägsna och världen som om den var tom på verkliga människor. Lite här och var kunde man se någon äldre man som sopade rent framför sin butik eller en kvinna som hängde tvätt på sina tvättlinor som fanns utanför allas fönster. Att se kläder hänga så bidrog mycket till gettobilden som kvinnan vanligtvis kunde få för mycket av. Men inte idag. Idag bidrog det till lugnet. Lugnet som fyllde hennes kropp och själ och iallafall för stunden förvisade alla tankar på problem och elände. Denna promenaden gav henne styrka och fyllde henne med energi för att orka. Hon förde omedvetet och vant handen till munnen för att ta ytterligare ett bloss, den glödde och fräste till. Hon såg sig om innan hon blåste ut. Ville ju inte att någon skulle känna lukten alltför tydligt. Visserligen var det lagligt för henne att använda det hemma och även att vara påverkad av det men att röka gräset ute på gatan var dock fortfarande olagligt. Inte för att det skulle hända något. Men trots att det var osäkert om hon ens skulle få böter så ville hon njuta av lugnet och helst slippa konfrontationer. Helst skulle hon nog vilja slippa all kontakt med människor där hon går på trottoaren och suger in energi inför dagen. Denna enda kvinna på jorden... Iallafall känner hon så där hon går för sig själv. 

 

 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress