HÖJDEN AV PAPPERSKRÅNGEL
 
Förhoppningsvis finns det de som har mycket bättre erfarenheter utav detta än vad jag har!  
Vi har barn i två olika skolor.
De tre yngsta går på Colegio Barranco de Balos och den äldsta går på Instituto Josefina de la Torre. Bara dessa två skolor skiljer sig kraftigt ifrån varandra Vad det gäller vad de kräver för papper, uniformer och avgifter osv. 
 
Något jag har lärt mig under dessa månaderna är att det finns lika många regler som ställen som har reglerna. Så det en butik/bank/kedja säger betyder inte att samma butik/bank/kedja 5 meter längre ner på gatan säger samma sak. Så när jag beskriver inskrivning i spanska skolan så beskriver jag inskrivningen i just den skolan våra barn går i. De flesta skolor funkar på liknande sätt men detaljerna skiljer sig åt.
 
Bra att veta är att sedan 2015 är det skoluniform i nästan alla spanska skolor för de mindre barnen (upp till11-12 år någonting). Denna köps på utvald butik i stan. I vårt fall så bor vi i vecindario och här köps alla uniformer i en butik vid namn Crystal. Här inhandlades t-shirt, shorts, träningsjacka samt träningsbyxor. Har man då flera barn som behöver uniform så är det tacksamt att dom är ganska billiga. En uppsättning med kläder till ett barn går på ca 30 euro. Sen är det upp till var och en hur många man vill köpa och hur ofta man vill behöva tvätta.
 
Sedan är det olika hur mycket man betalar för böcker och material men för de minstas skola så betalar vi 140 euro per barn och termin. Sedan fick vi höra att det skulle tillkomma några extra utgifter men att det kommer senare. Samt 40 euro i månaden per barn för comedor. Vilket verkar väldigt mycket med tanke på att det är ganska fattigt här. Kanske får vi betala mer för att vi är invandrare? Känns lite så ibland. Att man liksom åker på en jäkla massa extra kostnader pga att man inte förstår språket och därför inte kan "försvara sig" mot allt extra. Så för att vara en gratis kommunal skola så måste jag ju säga att den kostar en hel del!
 
För den stora tösen betalade vi bara 15 euro för en termin.
 
Sedan så ska det självklart inhandlas lunchlåda, vattenflaska, gympakläder enl skolans direktiv, mm. 
 
Sen så ska man vara berädd på att fylla i en vääääldans massa papper och dessutom i flera exemplar (trots att kopiatorn står bakom disken). Har du dessutom mer än ett barn så kan du lika gärna förbereda dig på en lång förmiddag och ta med dig lite fika för det kommer att ta dig en stund innan du kommer därifrån igen.
Förvänta dig inte heller att det finns någon som pratar eller ens förstår någon engelska trots att det är en skola. Jag har haft ganska tur och har på båda skolorna någon som minst kan hanka sig fram på engelskan.
 
Skolorna här skiljer sig inte minst ifrån våra svenska vad det gäller utseendet. Runt hela skolan så har de staket och grindar som hålls låsta. Man lämnar in sitt barn och sen hämtar man ut sitt barn.Jag har fått detta förklarat för mig med att barn försvunnit tidigare och detta är en säkerhetsåtgärd.
 
Upptäckte idag att om Didja blir sen till skolan så blir hon inte insläppt utan får gå hem igen. Nu var jag hemma när de hände och kunde ta emot henne men tänk om jag inte hade varit hemma!! Ja ja det är en hel del anpassningar som vi behöver göra för att passa in helt enkelt. 
 
 
 
Många av skolorna för de mindre barnen har en undangömd oas innanför... Detta är Kevins oas...😍😍😍
Flera månder har gått sedan senaste inlägget. Orsakerna till varför är många. Flytten till gran canaria blev lite mer än vad vi hade räknat med helt enkelt. Att starta om såhär har varit det svåraste jag någonsin har gjort. Hade det bara varit jag och Tobbe så hade det nog kunnat funka rätt bra men nu har vi dessutom 4 barn som hela tiden måste ha ett tryggt hem och trygga föräldrar. 
Tobbe har inte klarat omställningen att flytta så bra och hans alkoholvanor är värre än någonsin och även alla problemen som följer med det.
Flytten som vi såg så mycket fram emot gick inte alls som planerat. G hittade en mäklare åt oss som han sa var jättebra och som dessutom bara skulle ta en halv hyra i avgift vilket lät lockande. Att han dessutom hade en fullt möblerad lägenhet med 3 sovrum lät ju ännu bättre. Men som talesättet säger så om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast det. Självklart så var det så även i detta fallet. För att göra en lång och plågsam historia kort så vart vi lurade på flera månadshyror och lägenheten. Utan tak över huvudet är otänkbart med 4 barn så vi tog bokstavligen första bästa. Så det slutade med en halvskabbig lägenhet som var helt tom och vi fick lägga pengar vi inte hade på det viktigaste i möbelväg. Så nu bor vi i Vecindario och barnen har börjat i spansk skola här. (Kommer att komma ett inlägg om hur man skriver in sina barn i spansk skola senare för den som är intresserad) Tyvärr så trivs bara 1 av 4 barn vilket gör vardagen lite knöglig. Vi har under de senaste månaderna gått igenom mycket men vi är fortfarande alla fast beslutna om att stanna kvar - hålla ut - och lyckas! Vi hade börjat komma en bra bit på vägen vad det gäller att starta upp vår egen Csc men nybörjare och noviser så blev vi lurade och bestulna vilket inte bara lämnade oss fattiga denna gången utan vi stod helt barskrapade. 
VI HADE INGENTING KVAR! Så nu återstår det mödosamma arbetet med att bygga upp det vi hade igen.
Vi kunde inte (och kan fortfarande inte alltid) ge barnen mat.. rent dricksvatten.. ingenting.. När Tobbe sen inte fick betalt på sitt jobb så hade vi svultit ihjäl om det inte vore för några väldigt få personer som sett till att vi fått in lite på kontot och kunnat föda barnen. Utan dessa hade vi med säkerhet dött... Dessa personer är utan tvekan vårt ljus i mörkret! Jag kan inte uttrycka mig tacksamhet nog mycket till dessa (väldigt) få personer.
 
 
 
Just nu är det bara så svårt att se ljuset i slutet av tunneln trots att jag vet att det finns där... Vi måste bara kämpa liiiite till. Nu i veckan så fick jag tag i de sista (tror och hoppas jag) pappren som behövs för att ansöka om vårt NIF för Casa de la Joppe CSC. Så nu ska alla papper gås igenom och skrivas under för att senare levereras till Las Palmas för att få sin officiella stämpel. Ju fortare detta sker så har vi vårt NIF (motsvarigheten till ett svenskt organisationsnummer) och vår licens så vi kan sätta igång på allvar och jobba.