.

1.     Mañana  mañana! Samtidigt som det kan vara ett lugnt och skönt sätt att leva på så kan det driva en  Svensk till vansinne om man inte kan anamma det. Allt tar helt enkelt den tid det tar och ingen stressar fram någonting. För oss svenskar så betyder mañana imorgon men för en Kanarie så betyder det någon gång i framtiden mer eller mindre.

 

2.     Papperstokar! Kanarierna är som tokiga i sina papper och sina stämplar. Allt ska stämplas av rätt myndighet och allt ska tas med vid olika möten. *Om du så bara vill öppna ett bankkonto eller ännu simplare, ett internetabonnemang så behöver du mer eller mindre ta med hela luntan med dina papper.

 

3.     Calima! Calima är sand som blåser in från Saharas öken och med den kommer inte bara dålig sikt och svårigheter för den med luftrörsproblem utan även värme. Vilket kan vara trevligt under vintermånaderna men så där lagom skönt när den kommer under de sommarmånader som redan är jättevarma.

 

4.     Språket! Befinner du dig inte bland turister och i turisttäta områden så kan du glömma att göra dig förstådd om det inte är så att du pratar Spanska eftersom de flesta Kanarier är urusla på engelska.

 

5.     Korruption! Det är många korrupta tjänstemän på Canaria och man kan oftast köpa sig fri från det mesta. Men det innebär också att det finns många tjänstemän som förväntar sig att bli köpta och betalda för mångt och mycket. Min teori är att det beror på dåliga arbetsförhållanden och riktigt kassa löner.

 

6.     Köttet! Köttet är inte alls som vi är vana vid i Sverige. Visst finns det att hitta importerat kött men det är mycket lokalt kött som säljs i affärerna. Detta köttet tog sin tid för oss i vår familj att vänja sig vid. Smaken är annorlunda. Färgen är annorlunda. Sen om det beror på de enorma mängder av antibiotika som finns i köttet eller om det beror på bristen på gräs för korna att äta och att de mestadels står inne i brist på hagar och öppna landskap vette fan. Så insatt är jag dessvärre inte.

 

7.     Dubbad tv! De dubbar allt de visar på tv till spanska vilket kan driva en till vansinne. Att titta på criminal minds med spansk dubbning som dessutom alltför ofta är ur synk är ingen höjdare!! Sen finns det som tur är smart-tv där man kan ändra och ta bort dubbningen. Dock får man då leva med den spanska textningen vilken också är ur synk och dessutom kasst stavad och gärna med en massa kryptiska tecken.

 

8.     Julstämning! Det kan vara roligt att fira en annorlunda jul med palmer, sol och avsaknad av mörker, kyla och snö. Men det är samtidigt svårt att få till en julstämning när man som svensk är van vid våt klimat och det faktum att till julen hör saker som ljus som lyser upp mörkret, snö och annat.  

 

9.     Dricksvatten! Vattnet i kranen går inte att dricka som det är. Inte heller hjälper det att koka det. Det finns dock sätt att komma runt detta genom att koppla på en renare som ska fixa det. Jag har dock hört av Kanariska vänner att det ska gå att dricka vattnet ur kranen på vissa ställen på den norra sidan av ön.

 

10.  Skola! Har man barn så kan skolgången bli minst sagt problematisk..! Svenska skolan kostar multum, likaså övriga privat skolor på ön. Och de kommunala skolorna är med Svenska mått inget vidare. 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress