Blev ordentligt upprörd idag! Så pass att det har hållit i sig hela dagen och fortfarande har jag inte lyckats skaka av mig ilskan. När man som kvinna får en diagnos som trippelnegativ bröstcancer med allt vad det innebär med att tappa både håret på huvudet, ögonbryn och ögonfransar och vetskapen om att även brösten kommer att ryka. När man pendlar mellan att vara sitt vanliga jag till en svullen spärrballong utav kortison. När man är blekare än sina vita lakan. När man bara väntar på att saker som att naglarna ska börja ruttna och trilla av utav alla gifter som sprutas in i kroppen… Ja, då är det ibland svårt att hålla fast vid bilden av sig själv som vacker. Säkerligen så finns det många utav oss som inte gärna visar sig för andra för man känner väl sig inte direkt på topp alla gånger. Där får jag säga att jag har tur för min familj och mina fina vänner säger ofta till mig hur vacker jag ändå är.. Så pass ofta att jag tror på dom.. Lite i alla fall. Men så idag så satt jag och väntade på att bli färdig med de sista proverna och stoppade min bröstsköterska och skulle fråga om hon trodde att läkaren skulle komma snart. Han ville ju ta en titt på min PiccLine eftersom den blivit infekterad och jag ville vara säker på att antibiotikan gjorde sitt jobb. Men istället för att få svar på det så fick jag en fråga.. Ville jag bli uppskriven på en sminkkurs? Sminkkurs sa jag som ett frågetecken.. Ja, du förstår vi erbjuder alla här att få gå en sminkkurs för att ni ska kunna få känna er vackra igen svarar idioten mig då. Fortfarande så fattade jag inte riktigt vad hon menade. Hon förklarade då att de erbjöd en sminkkurs för att man som kvinna drabbad av cancer ska kunna känna sig vacker och åtråvärd igen..!

 

Va? Menar du att jag är så ful att jag behöver ännu mera smink än vad jag redan har, utbrast jag högt och smått förtvivlat till en början. Eller är jag så urusel på att sminka mig att du vill skicka mig på sminkkurs så att jag får lära mig så jag ser ut som folk?

 

 

Blev ståendes länge och väl framför spegeln. Tittade efter vad som var så fult med mig att jag behöver en sminkkurs för att jag ska kunna känna mig vacker...

 

Jag satt med hakan vid golvhöjd och var mållös en stund. Hon förklarade stammandes att nej det menade hon ju inte alls, men att det var vanligt att man ofta känner sig ful och att detta är ett bra tillfälle att försöka lära sig att sminka bort sina synliga märken av cancern……

 

 

Men trots min nyvunna kassa självkänsla så kunde jag ändå inte riktigt förstå vad det var jag skulle sminka som inte redan var sminkat...

 

Sminka bort mina synliga tecken av cancern??? Skojar du med mig? Hur i hela helvete är det meningen att man någonsin ska kunna känna sig ens så mycket som en gnutta vacker efter ett sånt ”erbjudande”? Så jag ska gå en sminkkurs för att lära mig om ögonbryn och annan skit? Kan jag få en som lär mig hur jag sminkar dit lite hår på skallen också samtidigt kanske? Jag vill gärna ha tillbaka mitt tjocka midjelånga blonda hår tillbaka så har du något bra smink för det också kanske? Nähä nä, bara en rekvisition till en kliande och varm peruk som består utav någon annans hår. Men då kanske du har ett sätt för mig att i framtiden sminka över ärret som kommer att sitta där mitt bröst just nu sitter? Eller ännu hellre… Kanske kan du lära mig hur jag ska sminka dit ett nytt? Eller ännu hellre… Kan du lära mig hur jag sminkar över den smärta och skräck som bor inuti mig efter att ha fått denna diagnos över huvudtaget?? Nä, inte det heller nä… Nope, kärringhelvete! Jag är inte det minsta lilla intresserad utav att gå er sminkkurs som ska lära mig hur jag ska känna mig vacker igen!!

 

Kände mig vacker ända tills du påpekade att jag behövde ännu mer smink för att vara det..!

 

Hur i helvete tänker man när man anordnar sminkkurser för cancersjuka för att de ska känna sig vackra? Kanske bara jag som tog det på helt fel sätt? Kanske blir andra kvinnor jättelyckliga över möjligheten? Kanske, inte vet jag. Inte bryr jag mig nämnvärt om alla andra just nu heller! JAG DUGER PRECIS SOM JAG ÄR!! Fan ta dig för att försöka få mig att känna annorlunda! Fan ta dig för hur osäker du fick mig att känna mig! Fan ta dig för att du fick mig att noga stå och granska mig själv inne på toaletten för att se om jag verkligen var så ful att jag behövde en sminkkurs för att våga visa mig för folk!

 

 
Kände mig verkligen ful efter samtalet... Och vem fan är hon att få mig att känna så??

 

Nä, fy fan!! Riktigt ilsk och upprörd för tillfället. Och känner mig inte alls så där väldans tillfreds med varken mitt utseende eller idioten som kom på att jag skulle behöva gå en sminkkurs. Snacka om att sätta griller i huvudet på mig… Åh fan va eeeh vacker jag känner mig nu.. Jag som var så lycklig över att mina ögonbryn faktiskt har vuxit ut en del nu när jag har haft ett sånt långt uppehåll i mina behandlingar… Men tydligen så räcker inte det för att jag ska vara vacker?! Vad hände med den där klyschan om  att ”det är insidan som räknas”? Den dog samtidigt som jag tappade håret och blev ful eller vadå?

 

Nä, ta ni och stoppa upp era sminkkurser någonstans där solen inte skiner! Eller nej, förresten ge min plats till min snart 13-åriga dotter… Hon vill gärna lära sig mer om smink! Själv har jag annat att oroa mig för och lägga min energi på!

 

Jag har haft så svårt att förlika mig med min spegelbild nu när håret är borta, och självklart var det ännu värre när ögonbrynen var näst intill obefintliga och dessutom så började fransarna bli jäkligt glesa. Men det vart ju inte bättre utav dagen idag direkt. Så nej, det vart inte något ”tack för idag” från min sida när jag gick hem idag. Snarare så önskade jag att de inte hade haft de där automatiska dörrarna så att jag hade kunnat få smälla igen dörren efter mig!!

 

Att jag sedan på bussen satt och läste på någon annans blogg och fick en smäll i ansiktet av insikten om hur fel jag ibland gör med mina barn gjorde ju inte heller så där jätteroliga saker med min självkänsla direkt. Stackars min familj som fick hem en väldigt ful mamma som dessutom är en rätt så kass mamma…

 

Nåja, jag får väl be dottern om sminktips, fixa fransarna och försöka göra bättre ifrån mig som förälder så ska jag väl klara av att visa mig bland folk igen!

 

Svea

Hej.
Sminkkursen är inte vårdgivaren som står för, det är personer som jobbar i skönhetsbranschen som ställer upp ideellt och ger tips på hur man kan sminka sig när ögonfransar och bryn saknas mm. Man får också tips på hur man kan knyta schalar om även hår saknas vilket det inte sällan gör om man får cytostatika. Brukar vara uppskattat men är förstås frivilligt att gå på. Kan hålla med om att sjuksköterskan uttryckte sig klumpigt men kom ihåg att hon tipsade om kursen i välvilja och i omtanke om dig. Lägg inte ner så mycket energi på att reta upp dig på henne och att hon råkade säga fel saker till dig. Försök att vara lite mer snäll mot dig själv.

Svar: Kanske överreagerade jag i min okunskap.. Men sköterskan fick det att låta såå illa! Fick mig att känna mig riktigt illa! Ska fundera lite nu när jag lugnat mig på om jag kanske ska signa upp mig på kursen, om inte annat så bara för se för mig själv vad det faktiskt är nu när jag fått höra av andra att ge det en chans. Men som sagt så, fy va hon fick mig att känna mig skit.
Linda Hedman

Svea

Man brukar få en nesessär med smink i också och smink brukar inte vara billigt.

Svar: Så om inget annat så ska jag gå för gratis smink? 😂😜 Tjaa, varför inte 😜
Linda Hedman

Tanja

Kan verkligen förstå din reaktion! Det låter som om den där skpterskan borde träna på sin empati och sitt sätt att förmedla dessa erbjudanden. Och jag tycker du ser skitsnygg ut på bilderna! Samtidigt så tänker jag att man som sjuk (har även jag varit svårt sjuk, dock inte i cancer.) och med kroppen full av mediciner kanske inte har mängder av ork och möjlighet att prioritera sitt utseende. Då kanske en sån här kurs ger den "ursäkten" att ägna sig lite åt livets ytligheter så att säga? Och lite sminktips från experter är väl inte fel:) Oavsett så ska du göra det du känner är rätt för dig.

Ang bloggar så är ett tips att läsa Tina Wimans blogg (https://munderbar.wordpress.com/) , hon skriver om npf och om hur man bemöter barnen lågaffektivt och vilken skillnad det kan göra i vardagen. Hoppas du inte tar illa upp av tipset, tänkte på att du skrev att din son har adhd och är utåtagerande. Hon har själv flera barn med olika npf-diagnoser.

Svar: Tack för tipset! Ska titta in och se vad jag kan hitta för matnyttigt 😊
Jag vet inte, kanske överreagerade jag om sminkkursen.. kanske var just denna människa inte alls rätt person att gå runt och samla ihop deltagare till kursen med tanke på att hon verkade ha hjärnan på semester medan hon själv gick runt och uttryckte sig lika smidigt som ett babianarsle... Allt från känslor till tålamod har jag upptäckt, sitter numera ofta utanpå mig..! Hade nog inte reagerat lika kraftigt om hon kanske hade uttryckt sig bättre.. eeh, jag vet inte. Vet att hon fick mig att känna mig som något katten hade släpat in å vem gillar att känna så!?
Linda Hedman

Anonym

Det här var ta mej fan det sjukaste jag hört! Jag förstår helt din reaktion och skulle reagerat exakt likadant!

Svar: Ja, jobbar man med människor så bör man kunna uttrycka sig bättre än vad denna ssk gjorde.
Linda Hedman

Jan

"Sminkkurs för att cancersjuka kvinnor ska känna sig vackra igen???"
Vad är det för korkat våp som formulerat det? Hela marknadsföringen utgår ifrån att cancersjuka inte känner sig vackra. Förvisso med förbehållet tre frågetecken som ser väldigt pubertalt ut. Hår, inte hår. Ärr, inte ärr. Försvunna kroppsdelar. Kanske kan en del bli hjälpta av en teatermask men för min del känns det som att människor allt för mycket fokuserar på sin fåfänga. Så till den grad att jag använder den egenskapen för att filtrera bort människor. Helt ärligt förstår jag din reaktion. Det hela känns som ett aprilskämt. Marknadsföringen kunde vara snyggare för visst kanske det finns de som uppskattar det hela.

Svar: Nej, denna sköterskan verkade verkligen inte tänkt igenom sina ord i förväg. Samtidigt så tycker jag väl att de e kasst att man ens behöver tänka sig för,- vissa saker är väl givet?! Man säger bara inte vad som helst, hur som helst!! Men hon missade visst den kursen i livet. Synd att kursen presenteras så för det finns ju många har jag hört som uppskattar själva kursen.
Linda Hedman

Svea

www.lookgoodfeelbetter.se är adressen till organisationens hemsida. Där får man mer info om deras verksamhet. Tyvärr finns den inte där jag bor. Tycker inte det är rättvist att döma ut hela verksamheten pga att EN sjuksköterska uttrycker sig så fel. Måste kännas trist för dom som ställer upp ideellt och gör så mycket bra för många.

Svar: Men snälla, jag säger inte att dom inte är bra. Tvärtom så har jag nästan bara hört bra om dom. Men att få det serverat på viset som jag fick, utav en människa med hjärnan på semester så reagerade jag helt enkelt. Dessa kurserna är helt säkert jättebra för många. Men att lägga fram det som att jag BEHÖVER det? Som att vi inte skulle kunna känna oss vackra igen utan den?
Linda Hedman

#fuckingcancer

Jag hade reagerat precis som dig. Ser man så jedra ful ut & vem har rätt att säga det?
Man är i en utsatt situation redan. Ingen konstig reaktion alls, hade oxå reagerat som dig.


Svar: mmm Inget illa menat mot kursen som sådan. Men att säga så!?! Att folk tänker så!?! Jag vet att dessa kurserna är populära bland många cancerpatienter men för mig kändes det fel. Kanske hade jag känt annorlunda om hon lagt fram det annorlunda. Som det blev nu så fick jag ju bara taggarna utåt. Kände mig påhoppad, utpekad och fulast i världen. Sen kan jag tycka att det (här blir det väldigt dubbelt för jag känner liknande många gånger) det sista jag ska behöva tänka på mitt i all jävla skit är väl ändå hur jag ska lyckas sminka bort skiten? Duger jag inte annars? Passar jag inte in i vår vidriga och så ofta överdrivna skönhetshets då? Och som du skrev.. Vem är hon att säga så till mig? Till någon alls? Så för att jag har cancer och det kan synas så duger jag inte? För hur jag än själv känner ang smink och annat så talade hon om för mig där och då att jag SKA känna mig ful för att sedan "kämpa" mig till en insikt om att med smink så kan jag vara vacker ändå..?!
Linda Hedman

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress