Julafton… Julafton har i så många år mest handlat om stress, bråk, tjafs och alkohol. Den har handlat om familj och brist på familj. Den har handlat om ångest. Och självklart även om kalle Anka, julskinka och att börja med köttbullarna i tid.

Denna julen har varit så totalt olik alla tidigare jular. Denna julen har jag och fragglarna varit totalt omgivna av främlingar. Det har funnits alkohol runt om oss i mängder men inte så vi märkt av det ändå. Denna julen har vi slappnat av och bara varit. Vi har varit med varandra och vi har varit med andra. Vi har alla gjort oss nya bekanta varav vissa är såna som man håller kontakten med för att det bara har klickat direkt. Veckorna som ledde fram till jul var fyllda av så mycket ångest att lättnaden när vi klev ombord var så påtaglig och tydlig att man nästan kunde sätta fingret på det rent fysiskt. Vi har satt oss vid dukat bord och ätit riktigt gott. Vi har skrattat. Vi har haft minimalt med tjafs och alla bråk har lyst med sin frånvaro.

 

 
Minus 20 grader... Kallt så in i helvete!!

 

Denna julen har vi dessutom hälsat på tomten. Kevin tyckte att det var riktigt kul att inte bara tomten var tvungen att åka land och rike runt utan att man även kunde komma till honom. Inte för att han tror på tomten skyndade han sig snabbt med att tillägga haha

 

 
 

Hela vår kryssning har ju lett just hit. Till Finland och Rovaniemi där tomten bor i Santa Park. En underbar temapark på alla sätt och vis. Nja, några klagomål skulle jag kunna komma med och det är att det var dyrt som fan allting men det var väl i och för sig väntat. Att komma in till tomten och ta ett kort kostade 27 Euro om man nöjde sig med en kopia. Ville man hellre ha ett usb-minne så gick det på ännu mer. Fanns även andra alternativ att få sitt kort på men jag minns faktiskt inte dom alla. Klagomål nummer två skulle vara nästan samma som ettan. Att det är för kommersiellt helt enkelt. Och det tredje klagomålet skulle vara att de var för mycket folk. Det var så överbefolkat där inne att lunchgästerna inte fick plats utan vissa satt i trappor, på golvet, vid sopstationen etc. Just att det var så trångt och överbefolkat bidrag dessutom till andra problem. Exempelvis så blir det lätt problem och bråk. Tyvärr råkade min lilla fraggelsnörpa Simone ut för just detta! Hon, Didja och ett par vänner de hittat under resans gång gick runt och letade efter något ledigt bord åt oss. När de inte hittade något så ställde de sig och tittade på den fina julshowen då ett brittiskt sällskap ansåg att de stod i vägen för dom. När fragglarna inte lyssnade när en kvinna i sällskapet svor åt dom och ville att de skulle flytta på sig (men å andra sidan så var där så fullknökat att det inte fanns så många ställen att stå på och de stod där de fick stå) så slog hon Simone 2 gånger i ansiktet. Som tur var så hade någon av ”Nissarna” sett hela alltet och agerade riktigt bra. En chockad och gråtande Simone med kompani fördes till mig. Och sällskapet vart avvisat efter att de fortsatte med att skrika diverse skit till mig när jag ville ha både förklaring och en ursäkt. De skrevs en avvikelserapport eller rättare sagt en ”Nisserapport” (haha svårt att inte skratta när de kom med sitt söta papper ihop rullat med tomtens alla krusiduller på). Sedan ägnade i stort sett alla Nissar sig med att göra Simones dag extra rolig och bjöd på allt vi kunde tänkas vilja ha att äta och dricka. De kom och sökte upp oss flera gånger för att se till så att Simone fortfarande var ok och nöjd. De var fantastiska!!

 
Ingången till Santa Park som leder dig 50 meter under mark

 

När det var 20 minuter kvar innan bussen skulle gå tillbaka till båten så tappade jag bort några av fragglarna i folkmassan. Paniken steg och jag spottade och fräste för mig själv medan jag letade. Jaha ja.. så nu skulle vi behöva bli fast i Finland? Hoppas på att de blir en kryssning nästa år också då så att vi kan åka med den båten hem istället… Men snabbt som fan så stod Nissarna redo att hjälpa till. Och självklart lika söta som innan haha De stog med hörsnäcka och pratade snabbt och tyst på finska med varandra och vips så fick jag höra att de var upphittade och att några Nissar nu eskorterade dom tillbaka till mig. (Måste säga att det kändes skönt att det fanns personal i tjänst från Birka på plats som när de såg min panik över att missa buss och båt försäkrade mig att ingen skulle åka utan oss haha)

Nissar… Ni är grymma!!! Vi kommer tillbaka, jag lovar!

 

Bussresan till och från santa park var däremot som någon jävla sandlåda från dagis där vuxna paxade platser åt varandra och såg till att de skulle få sitta där de ville och ändå inte behöva vara på plats. Vilket innebar att trots att vi skyndade oss för att kunna få sitta tillsammans så fick alla fragglar utom Maxen sitta utspridda i hela bussen. Jävla dålig stil!! Tar man dessutom i beaktning att detta var folk som både jobbade på båten och såna som tidigare jobbat på båten så tyckte jag att det var ännu värre. Dessutom hade de sjuka barn med sig vilket retade mig ännu mer. Ge fan i att smitta ner andra bara för att ni är ego! Finns de barn som liksom inte klarar av sjukdomar så jävla bra! Man kan ju nästan tycka att de anställda och deras familjer borde tvingas att föregå med gott exempel! Den bussresan och er lediga personal/medföljande familj levde inte upp till övrig standard så där kammade ni hem stora minuspoäng birka! Trist på en sån fin resa för övrigt. 

 

 
Där fanns mängder att titta på
 
 
 
I den arktiska delen så fanns allt från isskulpturer (som jag inte lyckades få några foton på) till tomtens egna hmm.. makapär någonting.. Men häftig såg den ut i alla fall haha
 
 
Detta var en av de vackraste kvinnor i de häftigaste kläder jag sett
 
 
Sen fanns där självklart nisseverkstaden med alla deras leksaker
 
 
Maxen fastnade för en Nissetillverkad mössa 
 
 
Julklappar... 
 
 
Polarexpressen går självklart här! De stod sagotåg men mig lurade de inte! Klart att de måste vara polarexpressen haha
 
 
Polarexpressen tar dig genom magiska rum och världar
 
 
Pyselhörna fanns oxå för de som ville hjälpa Nissarna
 
 
Men tiden tog slut och vi var tvugna att återvända till båten tyvärr. Här står fragglarna och värmer sig vid elden utanför
 
 
Ja snö fick vi ju på vår julafton i alla fall haha
 
 
 
 
Bussresan bjöd på en fantastisk utsikt
 
 
Snö, snö, snö. Överallt och i mängder
 

Väl tillbaka på båten så var det inte så lång tid kvar innan det var dags för julbord. GOTT!! Men innan dess så släppte Maxen loss på dansgolvet.

 

 

 
Eller kanske att detta kortet togs på det senare discot under kvällen. Lite osäker..
 
 
Julbordet gick verkligen inte av för hackor!! 
 
 
Men maten var så god och där var så mycket att jag skulle behöva göra ett eget inlägg om bara det för att få med alla foton så jag nöjer mig med lite dessert och godisbord haha
 
 
 
Lite målarpaus kan underlätta ibland..
 
 

Fragglarna kom inte i säng förrän miss i nassen och de sov nog fan innan de ens hunnit lägga huvudet på kudden. 

 

GOD JUL ALLA! Jag hoppas att ni fick en minst lika fin julafton som vi lyckades att få!!