Så då var det snart dags att låta fragglarna ta över hemmet för en vecka och med det så kommer vi att avsluta vår hemkunskap för ett tag för att istället beta av ett nytt ämne. Så under den kommande veckan ska matsedlar skrivas, inhandlingslistor fixas och maten ska lagas. Till mammans stora nöje så ska även tvätt och städning skötas utav fragglar. Sedan beror det väl på hur mycket som kommer att missfärgas och krympas om mamman förblir nöjd haha Det blir till att hålla ett vakande öga på dom allihop... Men det ska bli kul och de ser fram emot det. De har alla utvecklats mer än vad jag hade förväntat mig när det kommer till att allt ifrån att läsa och följa recept till att kunna hitta på egna. Vi har gått igenom allt ifrån miljöförstöringar till vikten av källsortering (vilket denna mamman är värdelös på i praktiken men hyfsat duktig att stå med pekpinne åt barnen haha).

 

 
Stoltheten hos en fraggel som med mamma som enbart åskådare (och talande recept haha) lagat all mat själv och sedan dukat upp går inte att ta miste på!
 
 

Vilket ämne vi ska påbörja efteråt råder det just nu heta diskussioner om och alla har de sin egna vilja och åsikt som går stick i stäv med den andres. Måtte vår lärare komma snart så att vi kommer igång ordentligt.

Nästa vecka så ska en ny skrivare och laminator införskaffas. Behöver fixa lite stenciler för Kevins bokstäver och även nytt TAKK material åt Maxen. Så vi kommer vidare i svenskan. Har hittat helt underbara bokstäver att skriva ut. Lite som de där som fanns på väggen i klassrummen när en annan gick i skolan för en sisådär 100 år sedan. Med små pilar för att visa hur man skriver bokstaven rätt. Och självklart en bild som visar ett djur eller en sak. Som en apa för bokstaven A etc. Dessa är dessutom så att man själv får färglägga dom. Så tanken är att Kevin ska få färglägga dom i takt med att vi betar av dom, laminerar dom och sedan hänger upp dom för både beundran och för träning.

Simone tragglar på med sin läsning och gör små recensioner för att träna upp sin läs och ordförståelse vilket jag måste säga att hon gör riktigt bra!

Didja… ja Didja vet jag inte om jag kan lära så mycket i just Svenska faktiskt… Didjas grammatik och ordförståelse är grym och har alltid varit. Hon är en bokmal och läser både snabbt och med en perfekt läsförståelse. Så där tränar vi uppsatser och berättelser eftersom det alltid finns mer att lära och det ger henne även något att visa upp för den kommande läraren.

Maxen… ja han omfattas ju inte riktigt av skolplikten än men vi kör på med TAKK (vilket jag är värdelös på så tack å lov för apparna som vi har så att jag kan fuska… Skulle inte skada att gå nästa kurs för min del så att vi kommer lite längre) Och så tränar vi ord över lag såklart.

Matte… hua, jag fattar inte att jag en gång i tiden faktiskt både tyckte om och dessutom var rätt duktig i detta jävla ämne! Tänk va miniräknare och lathet under åren har förstört ens tänkande och räknande. Men visst, jag gör så gott jag kan (med miniräknaren bakom ryggen så ingen fraggel ska skratta åt sin mamma). Funderar på att skaffa såna där små pluppar till Kevin så att det ska bli lättare att förklara hur det där med plus och minus faktiskt hänger ihop.

Engelskan funkar ganska bra. Men det har vi Canaria mycket att tacka för. Så engelska och spanska (eller snarare Canariska) fortsätter vi att traggla mest genom att vi pratar rätt mycket på just engelska och Spanska. Sedan blir det ju en del engelska böcker och sagor vilket också funkar bra. För Didjas del så läser hon såpass mycket och bra att språket spelar mindre roll för henne vilket bara måste vara en bra grej.

Åååhh vad jag inte är skapt för att leka lärare!! Hahaha Men skam den som ger sig sa denna dåren och fortsätter att försöka. Bävar lite inför vilket ämne som ska komma att ersätta hemkunskapen… Jag menar, den biten kan jag ju och dessutom så klarar jag att lära ut den biten. Men ämnen som samhäll, geografi, biologi, mm skrämmer skiten ur mig vad det gäller att försöka lära ut. Fan! Det var ju som sagt inte igår en annan gick i skolan direkt och det mesta är bortglömt sedan länge. Och för att kunna lära ut så är det ju bra om man själv har någon jävla koll på vad det är man pratar om…

 

Nåja, detta ska väl gå det med antar jag. Har vi klarat allt annat i livet så ska vi nog fan klara detta också!! 

Anonym

Det bästa är väl att rikta in er på kärnämnena kan jag tycka.

Svar: Jo så är väl tanken. Men eftersom jag inte är den bästa på att lära ut och mina fragglar inte alltid uppskattar att både ha tråkiga ämnen OCH att det ska vara mamma som håller i det så försöker vi att ha ett "roligt" ämne att varva med (vilket har varit hemkunskap). Sedan så blir det rätt annorlunda när det ska vara just hemundervisning och jag ska lyckas lära barn i såpass skilda åldrar så vi (eller jag) fixar inte att ha för många ämnen samtidigt. Hemundervisning likt distansutbildningar och att jobba hemifrån kräver ganska mycket disciplin av både vuxen och barn och vi är väl inte världsbäst på just detta. Just nu läser vi matte, svenska, engelska och hemkunskap. Hemkunskapen avslutas nästa vecka och fragglarna vill ersätta detta med bild. Men jag lutar mer mot något so-ämne. Kanske kör vi båda, vi får se.
Linda Hedman

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress